Bedrijfsvastgoed zonder zorgen: hoe je risico’s voorkomt

Voorkom verkeerde keuzes

Bedrijfsvastgoed is complexer dan veel ondernemers denken. Of het nu gaat om aankoop, verkoop of verhuur, er komt veel expertise bij kijken. Toch zie ik dat ondernemers soms advies inwinnen bij een woonmakelaar. Dit kan leiden tot verkeerde aannames over financiering of juridische valkuilen. Een pand kan bijvoorbeeld niet gefinancierd worden, of een huurovereenkomst blijkt juridisch niet waterdicht. Als bedrijfsmakelaar weet ik precies wat er speelt en zorg ik ervoor dat alles klopt.

Koop breekt geen huur

Wie een bedrijfspand verkoopt waarin een huurder zit, moet weten dat de huurovereenkomst gewoon van kracht blijft. De huurder hoeft niet zomaar te vertrekken, en de nieuwe eigenaar neemt de rechten en plichten over. Vooral bij winkelruimten is dit een belangrijk punt, omdat hier huurbescherming geldt en een verhuurder een wettelijke opzeggingsgrond nodig heeft om de huurovereenkomst te beëindigen. Ook bij kantoren en andere bedrijfsruimten kan een huurder ontruimingsbescherming inroepen.

“Onze expertise voorkomt verrassingen''

Voorkom verrassingen met een 0-meting

Veel ondernemers laten pas een taxatie doen als ze willen verkopen. Maar een 0-meting op gezette tijden helpt om risico’s eerder te signaleren en grip te houden op de waarde van het pand. De waarde van een bedrijfspand wordt namelijk beïnvloed door de huurovereenkomst en de daarin vastgelegde huurprijs. Heb je een korting gegeven? Dan heeft dat gevolgen voor de verkoopwaarde van je pand. Door periodiek een 0-meting uit te laten voeren, kun je tijdig bijsturen en kom je niet voor verrassingen te staan.

Zorg voor maximale zekerheid

Bij bedrijfspanden komt veel meer regelgeving kijken dan bij woningen. Het bestemmingsplan bepaalt wat je met een pand mag doen en of je mag bijbouwen. Daarnaast spelen energielabels en gedeeld eigenaarschap een rol. Dit maakt een verkoop complexer. Als bedrijfsmakelaar help ik om helder in kaart te brengen hoe alles precies in elkaar zit. Een goed voorbereid verkoopproces voorkomt juridische problemen en zorgt ervoor dat je met zekerheid de juiste beslissingen neemt.