Hoe kun je je lopende hypotheekrente verlagen?
Als hypotheekadviseur wil ik graag meer inzicht geven in een belangrijk onderwerp waar veel huiseigenaren van kunnen profiteren: de risico-opslag. Dit is een extra percentage bovenop de basisrente van je hypotheek. Maar wist je dat dit percentage kan worden verlaagd als de waarde van je huis is gestegen? Hier leg ik uit hoe dat werkt, wat je moet doen om hiervan te profiteren, en wanneer dit niet van toepassing is.
Wat is risico-opslag?
De risico-opslag is een vergoeding die hypotheekverstrekkers toevoegen aan de rente, afhankelijk van het risico dat zij lopen. Dit risico is gebaseerd op de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van het huis, oftewel de Loan-to-Value (LTV). Hoe hoger de LTV, hoe groter het risico voor de bank, en dus hoe hoger de risico-opslag.
Wanneer kan de risico-opslag omlaag?
Als de waarde van je huis stijgt (bijvoorbeeld door marktontwikkelingen of verbeteringen aan de woning), daalt de LTV. Hierdoor kan de risico-opslag worden verlaagd. Ook als je extra hebt afgelost op je hypotheek en daardoor de schuld lager is geworden, kan dit effect hebben.
Hoe vraag je een verlaging aan?
- Laat de waarde van je woning vaststellen: Dit kan bijvoorbeeld via een taxatierapport of een Calcasa-waarderapport. Je hypotheekverstrekker geeft vaak aan welke vorm zij accepteren.
- Controleer de LTV-grenzen bij je hypotheekverstrekker: Elke aanbieder heeft eigen categorieën voor risico-opslag, zoals bijvoorbeeld 80%, 60% of 50% LTV. Zorg dat je weet in welke categorie je nu valt en in welke je terecht zou komen.
- Dien een verzoek in: Neem contact op met je hypotheekverstrekker en geef aan dat je de risico-opslag wilt laten herzien. Lever de benodigde documenten aan, zoals het taxatierapport.
- Controleer de voorwaarden: Sommige verstrekkers passen de verlaging direct toe, terwijl anderen dit alleen doen op een rentewijzigingsmoment.
Situaties waarin verlaging niet mogelijk is
Het is belangrijk om te weten dat wanneer je hypotheek is gefinancierd met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), er geen risico-opslag van toepassing is op je basisrente. Hypotheken met NHG hebben standaard een lagere rente, omdat het risico voor de hypotheekverstrekker al wordt afgedekt door de garantie. Daardoor is een verlaging van de risico-opslag niet van toepassing.
Waarom zou je dit doen?
Het verlagen van de risico-opslag kan leiden tot een aanzienlijke besparing op je maandlasten. Dit is dus zeker de moeite waard om te onderzoeken, vooral nu de huizenprijzen de afgelopen jaren in veel regio's flink zijn gestegen.
Als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij dit proces, neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat je niet meer betaalt dan nodig is!