Wet Vaste Huurcontracten: Wat betekent dit voor tijdelijke huur?

Wet Vaste Huurcontracten: Wat betekent dit voor tijdelijke huur?

Op 1 juli 2024 is de Wet Vaste Huurcontracten ingevoerd, wat tijdelijke verhuur van woningen sterk beperkt. Vanaf dat moment zijn huurcontracten in de meeste gevallen standaard van onbepaalde duur. Maar wat houdt deze wet precies in en onder welke omstandigheden is tijdelijke verhuur nog steeds mogelijk? In dit artikel geven we je een overzicht van de Wet Vaste Huurcontracten.

Let op: Dit artikel bespreekt juridische kwesties. Raadpleeg altijd een jurist of advocaat om te beoordelen hoe deze wetgeving van toepassing is op jouw specifieke situatie. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als juridisch advies of aanbeveling.

Wat is de Wet Vaste Huurcontracten?

Met de invoering van de Wet Vaste Huurcontracten zijn huurcontracten voor onbepaalde tijd de norm geworden. Deze nieuwe wet, die per 1 juli 2024 in werking is getreden, verplicht verhuurders om huurcontracten voor onbepaalde tijd aan te bieden. Het aanbieden van tijdelijke huurcontracten is niet langer toegestaan, op een paar uitzonderingen na, waarover we later meer zullen vertellen.

Deze wet geldt alleen voor nieuwe huurovereenkomsten. Voor bestaande contracten verandert er niets totdat deze aflopen. Heb je momenteel een tijdelijk huurcontract? Bij het aflopen van dat contract moet je verhuizen, tenzij je een huurcontract voor onbepaalde tijd aangeboden krijgt. Verhuurders kunnen vanaf nu geen tijdelijke contracten meer aanbieden aan nieuwe huurders.

De Wet Vaste Huurcontracten is tegelijk ingevoerd met de Wet Betaalbare Huur. Het is belangrijk om te weten dat deze wetten los van elkaar staan. De Wet Betaalbare Huur heeft alleen betrekking op de huurprijzen, niet op de duur van het contract

Waarom zijn tijdelijke huurcontracten afgeschaft?

De afschaffing van tijdelijke huurcontracten is bedoeld om huurders meer zekerheid te bieden. Met de Wet Vaste Huurcontracten wil de overheid ervoor zorgen dat huurders, zowel in zelfstandige als onzelfstandige woningen, meer zekerheid hebben over hun woonsituatie. Dit zou de stress verminderen die vaak ontstaat bij het zoeken naar nieuwe woonruimte na afloop van een tijdelijk huurcontract.

In welke gevallen zijn tijdelijke huurcontracten nog toegestaan?

Er zijn enkele specifieke situaties waarin tijdelijke huurcontracten nog steeds mogelijk zijn. Deze betreffen vooral huurperiodes van maximaal twee jaar en gelden voor specifieke doelgroepen zoals:

  • Studenten die voor hun studie buiten hun woonplaats huren.
  • Mensen die vanwege een renovatie tijdelijk onderdak nodig hebben.
  • Woningzoekenden met urgentie, zoals personen in sociale nood of uit maatschappelijke opvang.
  • Wezen en nabestaanden tussen de 16 en 27 jaar die het huurcontract van een overleden ouder of verzorger overnemen.
  • Ouders die na een scheiding tijdelijk dicht bij hun kinderen willen wonen.
  • Huurders die op de Waddeneilanden werken en elders hun hoofdverblijf hebben.
  • Huurders die een tweede kans krijgen, bijvoorbeeld nadat een eerder huurcontract is beĆ«indigd door overlast.
  • Statushouders die vanuit een asielzoekerscentrum wachten op definitieve huisvesting.

Deze uitzonderingen zijn zeer specifiek en vaak niet aantrekkelijk voor commerciƫle verhuurders. Daarom wordt in de sector soms gesproken over de volledige afschaffing van tijdelijke huurcontracten.

Andere vormen van tijdelijke verhuur

Naast de bovengenoemde doelgroepen zijn er nog enkele andere situaties waarin tijdelijke verhuur mogelijk blijft. Dit was al zo voor de invoering van de Wet Vaste Huurcontracten, en blijft ook nu van kracht:

  • Verhuur onder de Leegstandwet.
  • Tussenhuur of verhuur op basis van een diplomatenclausule, waarbij de verhuurder tijdelijk afwezig is en de huurder vertrekt zodra de verhuurder terugkeert.
  • Contracten voor specifieke doelgroepen, zoals studenten via campuscontracten.
  • Verhuur waarbij de verhuurder in hetzelfde huis woont en gemeenschappelijke voorzieningen deelt met de huurder (hospitaverhuur).
  • Vakantiewoningen en andere tijdelijke verblijven.
Verkoop van een woning met een huurcontract voor onbepaalde tijd

Heb je een woning met een huurcontract voor onbepaalde tijd en overweeg je deze te verkopen? Val je niet onder de uitzonderingen voor dringend eigen gebruik? Dan zijn er nog steeds verschillende opties om de woning te verkopen. Neem contact met ons op voor advies over de beste manier om jouw woning succesvol en tegen de beste prijs te verkopen.