Wijzigingen aanbrengen in een huurovereenkomst

Zakelijk

Stel dat iemand 5 jaar geleden een huurovereenkomst heeft afgesloten, maar nu wijzigingen wil aanbrengen, bijvoorbeeld vanwege een naamsverandering van de BV of een aanpassing van de looptijd. Veel ondernemers vragen zich af of dit mogelijk is zonder een nieuwe overeenkomst te sluiten. Het simpele antwoord is nee, een nieuwe overeenkomst is niet nodig. Wijzigingen kunnen worden aangebracht middels een allonge. In dit artikel ontdek je hoe je met een allonge wijzigingen kunt doorvoeren in een lopende huurovereenkomst.

Wat is een allonge?

Een allonge is een document dat aan een contract wordt toegevoegd om wijzigingen of aanvullingen op het oorspronkelijke contract aan te brengen. Hierdoor is het niet nodig een nieuw contract op te stellen als er tijdens een lopend huurcontract veranderingen nodig zijn.

Naamswijzigingen in de huurovereenkomst

Een naamswijziging in een huurovereenkomst is van toepassing wanneer de huurder de naam op de overeenkomst wil wijzigen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een nieuwe bedrijfsnaam, wisseling van vennoten of overlijden. De huurder moet schriftelijk aangeven dat hij de naam op de huurovereenkomst wil wijzigen, en dit moet minimaal 30 dagen voor de verlengingsdatum van het huurcontract gebeuren. Als de huurder zijn huurovereenkomst al heeft verlengd, moet hij de verhuurder schriftelijk op de hoogte stellen van de naamswijziging en de verhuurder 30 dagen de tijd geven om alle formulieren bij te werken met de nieuwe informatie.

Wijzigingen van huurtermijnen

Soms wordt de huurtermijn van een pand eerder verlengd dan wat in het huurcontract staat. Mocht jij als verhuurder een afspraak hebben gemaakt met de huurder die afwijkt van wat er in het huidige contract staat, dan is het slim om deze afspraken vast te leggen. Met een wijziging van huurtermijnen is dit mogelijk zonder een heel nieuw contract op te stellen.

Overige wijzigingen

In een allonge kunnen niet alleen naamswijzigingen of wijzigingen in huurtermijnen worden vastgelegd, maar ook andere afspraken zoals tussentijdse verbouwingen, extra huurprijsverhogingen of andere zaken. Het is een handig instrument om aanvullende overeenkomsten op een bestaand huurcontract vast te leggen zonder de noodzaak van het opstellen van een volledig nieuw contract.